Werkstraf Halt nu ook mogelijk op politiebureau

Tilburg – Politieteam Tilburg-Centrum van de eenheid Zeeland-West-Brabant is sinds kort een nieuwe samenwerking aangegaan met Halt. Jongeren die grensoverschrijdend gedrag vertonen, kunnen een Halt-straf krijgen. Een onderdeel van deze straf, de werkstraf, kunnen jongeren nu ook uitvoeren op het politiebureau.

Het politiebureau in de Stationsstraat in het centrum van Tilburg heeft de primeur. De samenwerking tussen Halt en de Politie is uniek en nog volop in ontwikkeling. In de periode van augustus 2019 tot begin 2020 zijn er al vijf jongeren geweest die een werkstraf hebben afgerond. Zij hebben de Halt-straf gekregen vanwege het beledigen van een politie ambtenaar. Het project is namelijk bedoeld voor straffen in combinatie met geweld tegen hulpverleners. Dit is confronterend voor jongeren en bedoeld om hun beeld van de politie aan te passen.

De jongere komt in contact met collega’s van degene die hij heeft beledigd en gaat rechtstreeks in gesprek met de agenten. Eric Vos, huismeester en begeleider van de jongeren”: “De jongere komt hier om zijn straf uit te voeren en helpt dus gewoon mee met het schoonmaken van de fietsen of auto’s. Maar tegelijkertijd hoort hij er ook gewoon bij, we behandelen hem of haar als iedere andere collega en krijgen dat respect ook terug. We gaan met de collega’s koffiedrinken en automatisch wordt er toch een praatje gemaakt. Hierdoor krijgen wij meer te horen over waarom een jongere een straf heeft en omgekeerd hoort de jongere hoe het is om agent te zijn. Dat maakt indruk en draagt echt bij aan de beeldvorming.” Eric ervaart de samenwerking dan ook als een groot succes en merkt dat de jongeren op tijd zijn en hun best doen.

Meer dan alleen een werkstraf

Ook voor Halt is dit een unieke samenwerking. Waar zij normaliter werkstraffen aanbieden in bijvoorbeeld keukens van verpleeghuizen, biedt het politiebureau de kans om een directe link te maken tussen de aanleiding en de werkplek. Eline Höppener, Halt-medewerker, geeft aan dat de maatschappelijke betrokkenheid bij Halt erg belangrijk is. “We streven ernaar dat de jongeren ook iets terugdoen voor de maatschappij, bijvoorbeeld voor ouderen. De werkstraf is niet het enige wat een jongere moet doen. Een Halt-straf bestaat ook uit een aantal gesprekken met medewerkers, het maken van leeropdrachten en een excuusgesprek met degene die direct betrokken is, in dit geval dus de agent die beledigd is. We confronteren de jongeren met hun gedrag en de gevolgen daarvan. Daarnaast volgt ook nog een werkstraf. Op deze manier willen we de beeldvorming van de jongeren veranderen. Laatst hadden we iemand die een enorme afkeer had van agenten, maar na zijn werkstraf aangaf dat ‘ze best wel aardig zijn’. Zijn beeld was oprecht veranderd en hij besloot op een respectvolle manier om te gaan met agenten. Dat is een succes!”

Bewustwording

Operationeel expert en begeleider van dit project Michel van Dongen is het helemaal met Eline eens: “We zijn blij met deze samenwerking, omdat we hiermee bewustwording kunnen creëren bij jongeren. De rol van de politie bestaat enerzijds natuurlijk uit ‘boeven vangen’, maar net zo belangrijk is een stukje opvoeding en het gesprek aangaan met jongeren. Als wij als politie hiermee ons steentje kunnen bijdragen, dan doen we dat graag!”

De samenwerking tussen Halt en team Tilburg-Centrum wordt jaarlijks geëvalueerd. Vooralsnog zijn alle betrokken partijen zeer positief en staan er al diverse afspraken gepland voor nieuwe jongeren die een aantal uren aan de slag gaan op het bureau.