blogname

112
tilburgnieuws.nl

De nieuwsgroep
voor Nederland!
Meisje aangehouden voor verboden wapenbezit


Tilburg - Een 15-jarig meisje is aangehouden omdat zij een alarmpistool op zak had. Het wapen lijkt sprekend op een echt wapen en is verboden.

Na een melding zijn agenten dinsdag 10 oktober naar de school van het meisje gereden. Zij had het vuurwapen op zak. Het meisje is meegenomen naar het politiebureau waar zij wordt verhoord in het bijzijn van een advocaat, een ouder of een andere vertrouwenspersoon. Bij een zoeking met toestemming van de Officier van Justitie is in het woonhuis van de verdachte een airsoftwapen (bolletjespistool) aangetroffen. Ook dit (nep)wapen is in beslag genomen.

Nepvuurwapens zijn verboden!

De politie zorgt voor veiligheid in de maatschappij en van haar mensen. Als een nepvuurwapen niet van een echt vuurwapen te onderscheiden is, handelen agenten alsof het een echt vuurwapen betreft. In deze gevallen kan het voorkomen dat agenten iemand onder schot nemen. Het nepvuurwapen wordt in beslag genomen.

Nepvuurwapens zijn voorwerpen die sprekend op echte vuurwapens lijken. Dat kunnen bijvoorbeeld speelgoedwapens zijn. In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben. Air-softwapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden. De meeste air-softwapens lijken op bestaande vuurwapens. Hiervoor moet men lid zijn van een airsoft-vereniging en ouder zijn dan 18 jaar. Het wapen mag niet op straat getoond worden.

Veel mensen beseffen niet hoe ernstig de gevolgen kunnen zijn als nepwapens in verkeerde handen vallen. Bedenk dat de politie een nepwapen op straat vaak behandelt als een echt wapen en daarbij geen risico neemt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties leiden waarbij de politie misschien zelfs moet schieten. Iedereen met een nepwapen is strafbaar; ook jongeren worden strafrechtelijk vervolgd.

Straffen voor nepwapens

Als je met een goedlijkend nepwapen op straat rondloopt dat geschikt is om iemand mee te bedreigen, dan is dat een misdrijf. Je kunt tot wel negen maanden gevangenisstraf krijgen of een geldboete tot 20.500 euro. Als je met een CE-goedgekeurd speelgoedwapen voor een dreigende situatie zorgt, dan is dat een overtreding. De straf die hierop staat is ook stevig: een geldboete die kan oplopen tot 8.200 euro.

Lokaal nieuws


Landelijk Nieuws